איך מוציאים ספר לאור?

ספר חדש זה כמו ילד ראשון. עולם מושגים חדש ומרתיע, התרגשות רבה וציפייה לבאות.

קיבצנו עבורכם מספר תשובות שיעזרו לכם להבין טוב יותר את התהליך, ויפשטו עבורכם את כל המושגים המסובכים שבדרך…

Print text on keyboard button

שלב ראשון: הקלדה

ראשית, יש להקליד את כתב היד שלכם למחשב. אם אתם יודעים לעשות זאת בעצמכם, תוכלו לחסוך בכך כסף. אם לא, כדאי שתעבירו את העבודה לקלדן מקצועי שיקליד אותה בזריזות ובזהירות הנדרשת.

כמו בכל תחום, גם בזה יש מקצועיים ויש מקצועיים יותר, ההבדל ביניהם מתבטא בדרך כלל במהירות ובכמות הטעויות לעמוד, כאשר קלדן שאינו מנוסה יביא לכם מסמך "מפוצץ" בטעויות, ואילו אצל מקצועי הכמות תהיה מינורית.

בכל מקרה, המחיר נע בין 3.5 ל 6 ₪ לכל 1,000 תווי דפוס (כולל רווחים, פסיקים, גרשיים וכדו').

בממוצע, בכתב בגודל שאינו צפוף ואינו מרווח באופן מיוחד, דף דפדפדת בגודל רגיל (לא פוליו) מכיל 1,100 תווי דפוס.

כמות זו היא משוערת כמובן, וייתכנו שינויים לשני הצדדים.

קלדנים מקצועיים מאפשרים ללקוח לשלוח אליהם 'סבב' אחד של תיקונים ללא תשלום. תיקונים אלו אינם כוללים כמובן שינויים מהטקסט המקורי, אלא טעויות דפוס שנוצרו מחמת ההקלדה בלבד.

במידה ותרצו תיקונים נוספים תוכלו לתקן אותם בעצמכם, או לשלוח אותם לקלדן ולשלם לו לפי שעות.

קלדן מקצועי, בימים כתקנם, מקליד בממוצע כ 10,000 תווים לשעה. בספר ממוצע יש בערך 400,000 תווים, כך שהעבודה לוקחת בממוצע כ 40 שעות עבודה.

זה יכול, אם כן, לארוך בין כמה ימים לשבועיים.

שלב שני: עריכה

במידה ואינכם בקיאים במלאכת הכתיבה כל הצורך, בודאי תרצו לשלוח את הספר לעיבוד לשוני. בשלב זה, יעבור כל הספר עיבוד שילטש אותו היטב. טעויות דקדוק (זכר ונקבה, יחיד ורבים וכו'), קרי וכתיב, פיסוק וקיטוע (חלוקה לקטעים), ועוד כהנה וכהנה. שלב זה נבנה במיוחד לכל ספר וספר, לפי אופיו וקהל היעד אליו הוא מופנה.

התשובה היא "לא". אם כבר הוצאתם כמה ספרים, ויישמתם את הביקורת הספרותית שקיבלתם עליהם, או לחילופין אתם מתעסקים בכתיבת מאמרים או תשובות כבר שנים רבות, בדרך כלל הניסוח הוא בסדר, מומלץ אולי לעשות עריכה קלה בלבד.

עריכה לשונית מתמקדת בעיקר בטעויות דקדוק וניסוח כלליים, ולכן גם מתאימה לכל ספר, הן לספר תורני והן לספרי קריאה וכדומה.

עריכה תורנית לעומתה, היא מלאכה הקשורה לספרים תורניים בלבד, היות והיא כוללת בעיקר הוספת מראי מקומות, השוואת ציטטות, הערות תורניות וכדומה.

הדבר תלוי בהחלט באופיו וברמתו הנוכחית של הספר, ובדרישות שלכם מהעורך, ולכן לא נוכל לתת אפילו מחיר משוער.

נוכל רק לומר לכם שעריכה לשונית ותורנית מתומחרת בדרך כלל לפי שעה, והמחיר לשעה נע בין 40 ל 100 ₪, ולפעמים אף יותר.

מקובל לעשות כמה הגהות, לאחר ההקלדה, לאחר העריכה הלשונית ולאחר העימוד.

גם אם אתם בטוחים שאתם מגיהים מעולים, מהניסיון עולה כי כדאי שמישהו חיצוני יעבור על הספר ויעיר את הערותיו, לפחות באחת משלושת ההגהות. לשם כך דרושה עין חדה, שפה עשירה וידע דקדוקי נרחב.

המחיר לשעת הגהה נע בין 40 ל 80 ₪, הכל לפי המגיה והמוגה.

שלב שלישי: עימוד

עד עתה התנהלה כל העבודה בתוכנת 'word' (וורד) שהיא התוכנה הפופולרית לעיבוד תמלילים. כעת, לצורך הכנת הספר לדפוס, החומר יקודד היטב ויועבר לאחת משתי התוכנות 'תג' או 'אינדזיין'. שם הוא יעבור טיפול רציני מבחינה טיפוגרפית ועיצובית, ויחולק לעמודים לפי הפורמט הרצוי.

שלב ה'עימוד' כולל בתוכו את עיצוב פנים הספר כולו, כולל הקדמה, תוכן עניינים, מבוא, מפתח, ו…כמובן הספר עצמו, למעט עמודי עיצוב שונים, כמו עמוד שער ראשי, הקדשות והנצחות למיניהם, חוצצים וכדומה.

את החומר תקבלו בקובץ PDF סגור לעריכה, איתו תוכלו להתקדם לשלב הבא (העיצוב) ומשם לשולחו לדפוס. במידה ותבקשו תקבלו גם קובץ וורד מקודד, הכולל בתוכו את כל התיקונים שתיקנתם במהדורה הנוכחית, על מנת שישמש בסיס למהדורה הבאה.

אפשר בהחלט. אפשר גם להפליג לאמריקה בסירת מפרשים. הצד השווה שבהם, שזה ייקח הרבה זמן ואתם תסיימו את התהליך עייפים ויגעים, אם בכלל.

תוכנת וורד אינה מיועדת לעימוד אלא לעיבוד טקסט בלבד. היא לא תומכת במרבית הפונקציות של התוכנות 'תג' ו'אינדזיין', והעבודה בה, בעיקר בספר עם שני טקסטים, היא מסורבלת ולא נוחה בעליל.

בספר עם שלושה טקסטים ומעלה, העניין הופך להיות בלתי אפשרי. המלצה שלנו, אל תנסו בבית.

הדבר תלוי גם בכמות העבודות שעושה המעמד שלכם במקביל, אך אפשר לומר שהוא תלוי בעיקר בכם. אם תהיו ברורים בדרישותיכם, ולאחר אישור הדוגמא שתקבלו מהמעמד לא תשנו בכל רגע את דעתכם בנוגע לעיצוב, הוא יכול לסיים את העבודה בתוך כשבועיים עד חודש.

בפרוייקט מרובה טקסטים ('רב טקסט') הדד ליין משתנה לחלוטין, ולעיתים רק שלב התכנון של הדף והטיפוגרפיה לוקח חודש. העבודה עצמה יכולה להתמשך כחצי שנה ואף יותר לפי הענין.

קשה מאד לתת תשובה לשאלה כוללנית זו, מכיון שלכל ספר יש את הצרכים והסגנון שהוא דורש, דבר שמשפיע ישירות על מחיר העבודה.

עם זאת, ניתן לומר שתמחור עבודת העימוד נעשה על פי עמוד, ומתומחר בדרך כלל בסביבות ה 5 ₪ לכל טקסט X מספר העמודים שבספר.

לדוגמא: עימוד של 'משנה ברורה', כולל בתוכו 7 טקסטים (שו"ע, באר הגולה, באה"ט, שע"ת, משנ"ב, ביאור הלכה, שעה"צ), ולכן המחיר לעמוד נע בסביבות ה 35 ₪.

שלב רביעי: עיצוב

כיום, עם התרבות ספסלי בית המדרש, אנו זוכים ליבול תורני עשיר של מאות ספרים מידי שנה. אם עד היום כדי 'למכור' ספר היה צריך פשוט להוציא אותו לאור, הרי שהיום פני הדברים השתנו לחלוטין.

השלב הכי חשוב בשיווק הספר, אחר העבודה על גוף הספר עצמו (ויש אומרים שאף לפני…), הוא ללא ספק העיצוב שלו. כולנו אוהבים דברים שנראים טוב, וכך גם הרוכשים העתידיים של הספר שלנו.

לכן, לסיום נשלח הספר למעצב הגרפי, והוא ידאג לעצב את השער הראשי, השערים הפנימיים (המכונים 'חוצצים'), את הפורזס (הדף הקדמי והאחורי הדבוקים לכריכה), ואת דפי העיצוב להסכמות והנצחות ושאר כיוצא באלו.

כמו שכתבנו, המעצב אחראי על כל החלקים הקשורים לעיצוב בספר, שהם: פורזס (הדף הקדמי והאחורי הדבוקים לכריכה), שער, חוצצים, הסכמות, הקדשות והנצחות.

כן. גם הבת של החברה של השכנה של סבתא של אשתך.

אבל אם אתה מדפיס ספר תורני מכובד שאינו ספר סיפורים לגיל הרך או ספר מתכונים, כדאי שתחפש אחד ש'חי' את השוק, שעשה עבודות כאלו בעבר, שראית את עבודותיו האלו והתרשמת מהם לטובה, ושהספרים שעברו תחת ידו 'נכנסו' ונרכשו, ולא מעלים אבק במחסני ההוצאה לאור.

גרפיקה לספר תורני צריכה להיות מכובדת ומוקפדת, מינימליסטית, לא מקושקשת מידי, וקולעת היטב לציבור היעד אליו מפנה הספר, אם זה לאברכים חשובים, לבעלי בתים, לנערים או לנשים.

אם אין לחץ עבודות, והלקוח לא מורח זמן יותר מדי, הרי שהמעצב יכול לעיתים לסיים את עבודתו תוך שבוע עד שבועיים, תלוי בסגנון הספר ובכמות דפי העיצוב הנדרשים.

נקודה שחשוב לדעת, שאת השלב הזה בשונה מהשלבים הקודמים, ניתן לעשות במקביל לעבודת העימוד, כך שבעוד שהמעמד מסדר את הספר כולו, המעצב יעצב את עמודי השער והגרפיקה למיניהם, ובכך תחסכו זמן יקר.

אם אתם עושים אצל גרפיקאי רק את עמודי העיצוב בלבד, המחיר נע בסביבות ה 1,000 ₪ פחות או יותר. במידה ואתם עושים אצלו גם את הכריכה, תקבלו בדרך כלל הצעת מחיר שתכלול את שני העבודות ביחד ותהיה מן הסתם זולה יותר.

כאן המקום להדגיש שעבודת עיצוב טובה צריכה לדבר ב'שפה אחידה' לאורך כל הספר, ולכן חשוב ביותר – במידה והדבר אפשרי – שאת כל עבודת העיצוב וגם את הכריכה תעשו אצל אותו מעצב. זו נקודה שהרבה נופלים בה, וחבל.

שלב חמישי: כריכה

כפי שידוע לכולם, ישנם שני סוגים עיקריים של כריכות: כריכה רכה וכריכה קשה.

כריכה רכה עשויה מדף בריסטול בעובי משתנה, והיא דבוקה לספר בדרך כלל בדבק מיוחד, בתהליך המקנה לה את השם 'כריכת פוני'.

כריכה קשה לעומת זאת עשויה מקרטון ביצוע (כן, זה של הגננות..) אשר גם אותו ניתן להשיג בעוביים שונים, ועליו מודבק סקאי בצבע שבחרתם.

את הכריכה הרכה מדפיסים במכונת דפוס רגילה, ואת כריכה הסקאי לעומת זאת מטביעים על ידי מכונה מיוחדת שאינה נמצאת בכל בית דפוס.

כריכה רכה מיועדת בעיקר לספרי קריאה או לקונטרסים וקבצים תורניים. כריכה קשה לעומת זאת מיועדת לספרי קודש יותר 'כבדים' שאמורים לבוא לשימוש יותר מסיבי ולהחזיק בו מעמד…

אם הספר אמור לשדר 'מכובדות' ולהיכנס לספריות בבתי מדרש, או אם הוא צריך להחזיק מעמד במשך שנים רבות, בודאי שעליכם לבחור בכריכה קשה. במידה ולא, תוכלו לשקול את האופציה של כריכה רכה.

בנוסף עליכם לבדוק את מסגרת התקציב שלכם, שכן מחירה של כריכה קשה (בסיכום כל העלויות) גבוה פי חמש או שש מכריכה רכה, ולפעמים אף יותר. שיקול ששווה להביא בחשבון, תרתי משמע.

שיקול נוסף הוא ה'דד ליין'. אם זמנכם קצר מאד ועליכם להספיק איזו מסיבת 'סוף זמן' או יארצייט של רב פלוני, מוטב לכם לכרוך את הספר בכריכה רכה. כריכה קשה הוא תהליך שאורך זמן רב בהרבה, ומעורבות בו המון זוגות ידיים כך שדֵי קשה לסמוך עליו בשעת הדחק.

בכריכה רכה התהליך הוא די פשוט. המעצב מכין את הכריכה, ושולח אותה לדפוס ביחד עם הספר עצמו, והם במקום מדפיסים את הספר והכריכה, ומדביקים אותם זה לזה.

ישנם דפוסים שעושים במקום גם השבחות מיוחדות כמו לכה סלקטיבית או הטבעת זהב או כסף, וישנם דפוסים שלשם כך ישלחו את הספר למקום אחר.

בכריכה קשה התהליך קצת יותר ארוך, והוא מורכב משלושה גורמים:

המעצב – מכין את הקבצים להטבעה.

מכון הגלופות – לוקח את הקבצים הנ"ל ויוצר מהם ברזלים כמנין ההטבעות (בדרך כלל – הטבעה עיוורת, שחורה וזהב).

הכריכיה – מדביקה את הסקאי בצבע שבחרתם לקרטון הביצוע בעובי שבחרתם, מטביעה עליו את הברזלים שקיבלה ממכון הגלופות, ולסיום תופרת ומדביקה את הספר.

כמו שכבר ציינו, הדפסת וכריכת ספר בכריכה רכה אינה עבודה מורכבת כל כך, ואורכת בדרך כלל ימים ספורים עד שבוע וחצי, אפילו לכמויות גדולות.

בכריכה קשה לעומת זאת התהליך ארוך בהרבה, וכמו כן מעורבות בו המון זוגות ידיים – הדפוס, מכון הגלופות והכריכיה. בשל כך, התהליך ארוך יותר ועומד על שלושה שבועות עד חודש וחצי בממצוע לכמות של 1000 ספרים.

הדבר תלוי מאד בסוג הכריכה שבחרתם.

כריכה רכה אינה עולה יקר, ויכולה להגיע לכמה מאות שקלים בסך הכל עבור הדפסה ממוצעת של 500 עותקים. אם תרצו להוסיף השבחות מיוחדות, כמו הבלטה, זהב, או לכה סלקטיבית המחיר יעלה בעוד כמה מאות.

כריכה קשה לעומת זאת עולה הרבה יותר יקר, הן מבחינת המעצב (מי שמכין את הקבצים הגרפיים), והן מבחינת מכון הגלופות (שעל פי הקובץ הגרפי מייצרים את הברזלים איתם מטביעים) והכריכיה (עלות הקרטון והסקאי, עלות ההטבעה, התפירה וההדבקה).

במקרה כזה להדפסה של 1000 יחידות המחיר לכל ספר יהיה בסביבות ה 7-8 ₪ (עבור הכריכה לבד).

שלב שישי: הדפסה

בשעה טובה, בסיומו של התהליך המייגע הספר 'ירד' לדפוס. אם בחרתם לכורכו בכריכה רכה, הרי שהדפוס הוא באמת התחנה האחרונה של הספר. שם יודפס גם הספר וגם הכריכה, ושם גם יכרכו אותם זה לזה.

בספר העשוי בכריכה קשה, לאחר שהדפוס יסיים את הדפסת הספר, הוא יעבור בגליונות לכריכיה, ושם תתבצע המלאכה האחרונה שהיא חיתוך הגליונות, קיפולם והכנת הקונטרסים הרבים מהם מורכב כל ספר. לאחר מכן יטביעו את הכריכה ויכרכו את הספר.

מלאכת  ההדפסה יכולה לקחת מספר שעות ויכולה לארוך כמה שבועות, תלוי בעומס שרובץ על הדפוס ובכמות ה'קשרים' שלכם עם בעליו.

בדרך כלל מכינים את הלוחות בתוך יום יומיים, ולאחר אישורם על ידי הלקוח מתחילים בהדפסה שאורכת כשבוע.

בסיום ההדפסה, אם בחרתם כריכה רכה, ידפיסו גם אותה וידביקו אותה לספר תוך יום או יומיים.

אם בחרתם כריכה קשה, אז במקביל להדפסה יכינו במכון הגלופות את הגלופות להטבעה וישלחו אותם לכריכיה.

בשעה שהספר יגיע מהדפוס לכריכיה, כבר יספיקו שם להטביע את הגלופות על כריכת הסקאי שבחרתם, ויתחילו תוך מספר ימים במלאכת הכריכה. תהליך זה אורך בדרך כלל בין שבועיים לשלוש, זאת בשל העומס הרב השורר בכריכיות ארצנו.

מחיר ההדפסה של ספר תלוי באלף ואחד גורמים. אורכו של הספר, רוחבו, עוביו, עובי וצבע הנייר שעליו הוא מודפס, טיב הכריכה וכמות ההטבעות המתנוססות על גבה, מחיר הדלק, ועוד כהנה וכהנה.

אבל בכל אופן, ובכדי לשבר את האוזן, ניתן לכם אינדקציה בסיסית במיוחד, לשני עבודות הדפסה קלאסיות:

  1. ספר בעל 416 עמודים, מודפס על נייר קרם 90 גרם, פורמט 17/24 ס"מ, כריכה קשה סקאי משובח עם 3 הטבעות, מחיר ל 500 עותקים: 12,000 ₪. מחיר ל 1000 עותקים: 18,500 ש"ח.
  2. קונטרס בעל 450 עמודים, מודפס על נייר לבן 80 גרם, פורמט 17/24 ס"מ, כריכה רכה 350 גרם צבעונית, ללא השבחות מיוחדות, מחיר ל 200 עותקים: 3,700 ₪.

המחירים כוללים לוחות, הדפסה, הטבעה וכריכה, ואינם כוללים גלופות, מע"מ ומשלוח.

ישנם מספר חברות הובלה שמתעסקות בתחום הזה, ועומדות בקשר עם מרבית הדפוסים הגדולים.

בדרך כלל הדפוס אצלו אתם מדפיסים את הספר יוכל לקשר אתכם למוביל טוב, וממנו תקבלו הצעת מחיר מדוייקת להובלה עד הבית. המחיר יחושב על פי כמות הספרים שהדפסתם והקומה בה ממוקם מחסן הספרים שלכם.

אחרי הכל, מטרת הדפסת הספר לא היתה בשביל שהוא ימלא לנו את המחסן. לכל מחבר יש שאיפה לראות את ספריו נמכרים למאות ולאלפים ומפארים את ארון הספרים של כל בית יהודי.

לשם כך, ישנם מספר מכוני הוצאה לאור שישמחו לעזור לכם, הם יבחנו את הספר, יקבעו את המחיר בו ימכר ואת סך האחוזים שאתם תקבלו מכל מכירה, יפיצו את הספרים בכל הרשתות המוכרות, ויפרסמו אותו בפרסומים המופיעים מטעמם מידי תקופה.

בהצלחה!

שמור על קשר!

הצטרף לרשימת התפוצה של קהילת המעמדים בתג,
וקבל עדכונים על סקריפטים, טקסטים, טיפים ומאמרים חדשים!

האתר עוצב על ידי מכון 'עימודים'

תודה על השיתוף!

אנא הקפידו למלאות את השדות הבאים בצורה מדוייקת